Smålandskusten och Öland

Kalmar län ligger i sydöstra Sverige och består av Smålandskusten och Öland. Smålandskusten är en kombination av små, mysiga byar och städer och vackra skogar och skärgårdar. Det är miljöer som har inspirerat författare som Astrid Lindgren och Vilhelm Moberg. Öland är ett paradis för den som gillar fåglar, växter, sol och bad.

Med bara några minuter från din fritid kan du ha en arbetsdag full av snabba, händelserika, utvecklande utmaningar, eller intressanta studier? Eller kanske du väljer ett nytt spännande arbetsliv genom att starta eget?

Jobb och arbetsmarknad

Kalmar län är basen för flera stora företag, en del även världsledande inom sin marknad, som exempelvis tillverkningsföretagen Xylem (pumpar och kompressorer) och Kährs (sammansatta parkettgolv). Tillsammans med Scania, Södra, Samhall, Lernia, OKG, SAFT, KLS Ugglarps och Metallfabriken Ljunghäll, utgör de länets tio största privata arbetsgivare.

Annars dominerar mindre och medelstora företag. Av länets 24 000 företag är 99 procent företag med under 50 anställda. Dessa företag står för lite mer än hälften av arbetstillfällena. Industri och handel står för två tredjedelar av näringslivets omsättning.

Inom offentlig sektor finns flera karriärmöjligheter hos stora arbetsgivare som Region Kalmar län, länets tolv kommuner och Linnéuniversitetet.

IT och e-hälsa

Genom satsningen eHealth Arena vill vi etablera Kalmar län som en av Europas ledande e-hälsoregioner. Satsningen ska skapa förutsättningar för ett ökat användande av digitala lösningar inom vård och omsorg, för att uppnå en jämlik hälsa, resurseffektiva och värdeskapande tjänster samt nya och växande företag. Sedan 2018 finns även E-hälsomyndigheten i Kalmar län.

Platser att njuta av

I Kalmar län finns många av de platser, evenemang och attraktioner som både svenska och utländska besökare drömmer om att få uppleva. Tack vare besöksnäringen finns här också jobbmöjligheter och samhällsservice även på landsbygden. För länets invånare ger det stora utbudet av aktiviteter och spännande platser ett smörgårdsbord att välja bland, särskilt om du gillar friluftsliv, skog och skärgård.

Universitet och utbildning

Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö har 33 000 studenter och erbjuder över 150 utbildningsprogram och 1 300 fristående kurser inom konst och humaniora, hälso- och livsmedelsvetenskap, samhällsvetenskap, naturvetenskap, teknik och ekonomi. Det finns även en rad olika uppdragsutbildningar, som bland annat rektorsutbildning och polisutbildning. Forskningen vid Linnéuniversitetet håller hög kvalitet, både nationellt och internationellt, främst inom ekologi, evolution, diskriminering, integration, postkolonialism, intermedialitet, biovetenskap och big data.

Det finns även flera folkhögskolor och yrkeshögskolor i länet.

Om du är relativt nyinflyttad till Sverige finns etableringskurser, allmänna kurser för grundskole- och gymnasiekompetens samt svenska för sjukvårdsutbildade vid Region Kalmar läns folkhögskolor.

Entreprenör och egen företagare

Det startar cirka 1 200 nya företag i Kalmar län varje år, inom främst handel, bygg, konsultverksamhet och service. Om du har en idé eller ett innovativt företag kan du få hjälp av Kalmar Science Park, som tillför nytänkande, inspiration och nätverksbyggande i nära samarbete med näringslivet och Linnéuniversitetet.

Behöver du en lokal för din verksamhet tipsar vi dig om att besöka Objektvision där du hittar de flesta lediga lokalerna för uthyrning i Kalmar län.

Mäklarstatistik

Prisutveckling, medelpris och antal sålda bostäder

Mer fakta om Kalmar län

Här kan du se mer fakta och statistik om Kalmar län

Jämför kommuner

SCB: Kommunen i siffror